Istaknuto, Roditeljstvo

Šta su sheme u dječjoj igri i kako vam to može sačuvati živce?

Znate ono kad očajavate, jer vaše dijete ne prestaje da baca igračku ponovo i ponovo? Ili kad neku važnu stvar nadjete daleko od mjesta gdje ste je spremili? Ili ono kada sipa šećer u vašu čašu sa vodom dok pijete kafu? Kada krišom trči u toalet, kako bi se još malo igralo sa vodom? Ono kad se zamota u zavjesu ili rastavlja daljinski upravljač? E, sve to i još mnogo toga. 

Šta su zapravo sheme u dječjoj igri?

Sheme su po definiciji nagoni ili potrebe, odnosno obrasci ponašanja koji se ponavljaju kroz igru. Njihova krajnja svrha je razvoj dječjeg mozga.

Sheme su tako važan koncept u dječjem razvoju, a ipak, čini se da jako mali broj roditelja zna za ove prirodne potrebe koje je nemoguće kontolisati. Nekada se pojavljuju zajedno, nekada odvojeno, neke su izuzetno snažne i traju cijelu vječnost. Sve to najviše zavisi od temperamenta svakog djeteta. 

Zašto je važno da imate osnovne informacije o shemama? Izmedju ostalog zbog toga što vam to može sačuvati mnogo živaca. 

U nastavku teksta pročitajte koje su to najčešće sheme i kako ih možete iskoristiti da podstaknete razvoj svoga djeteta.

Neke najčešće sheme:

Putanja

Potreba da baca i ispušta stvari, penje se, skače i sl. Djecu jako zanima kako se stvari i oni sami kreću, od toga šta će se desiti kada ispuste igračku dok sjede u hranilici, preko igranja sa vodom, bacanja, trčanja i sl.

Umotavanje

Umotavanje sebe, drugih i igračaka u zavjese, marame, peškire, pokrivače i sve ostalo što im dodje pod ruku.

Orijentacija

Potreba da vise naopačke, gledaju kroz noge, penjanju na policu ili uopšte, bilo što što podrazumijeva ispitivanje različitih perspektiva. 

Pozicioniranje

Znate ono kad i sami volite da stvari posložite na odredjeni način – knjige na polici, posudje i jelo kad servirate ručak, pospremate kuću itd? Djeca vole da slažu autiće u odredjeni niz, obrću sve čaše naopačke i slično. Ovo je shema koja je kod većine nas i dalje aktivna.

Rotacija

Sve što se okreće – od točkova, preko veš mašine do vrteški u parku ili prosto samostalno okretanje u krug. Sve to fascinira djecu kada je ova shema aktivna.

Povezivanje

Sastavljanje i rastavljanje: kockica, pruge voza, puzli ili uopšte bilo čega što je poguće povezati.

Ogradjivanje

Potreba da prave razne vrste ograda, uskaču u kartonske kutije, pune čaše vodom i sl. su znaci sheme ogradjivanja.

Transportovanje 

Prenošenje stvari sa jednog mjesta na drugo: u posudama, kutijama, kolicima sa točkovima ili jednostavno tako što će napuniti (čitaj: prepuniti) ručice.

Kako nam znanje o shemama može pomoći?

Kada imate  informacije o tome šta su sheme i koja im je svrha, počinjete da uvidjate da je ono što ste ranije vidjeli kao neprikladno ponašanje u stvari samo izraz prirodne potrebe za razvojem i nije ponašanje koje je usmjereno “nama u inat”. 

U tom smislu, nije baš od pomoći djetetu uporno govoriti “ne”, kažnjavati ga za takvo ponašanje i sl. 

Na primjer, dijete počne da baca kocke po kući. Ako znate da je to shema putanje, shvatate da je najefikasnije preusmjeriti to ponašanje nudeći mu istu vrstu aktivnosti, ali koja je vama prihvatljiva. Recimo, zvešćete dijete vani da baca loptu ili ćete mu dati neku mekanu igračku da baca na krevet. 

Ili ste možda primijetili da vaše dijete u poslednje vrijeme ima potrebu da miješa razne (nedozvoljene) stvari: sipa šećer u čašu sa vodom dok pijete kafu, miješa vodu sa krompir pireom… Ako prepoznate da iza ovoga stoji prirodna potreba za istraživanjem, stvar je najlakše riješiti tako što ćete djetetu pružiti mnogo mogućnosti da tu potrebu zadovolji na prihvatljiv način. Recimo, uključićete ga u spremanje ručka/kolača ili ćete mu kroz namiještanje poziva za igru ponuditi razne mogućnosti za tu vrstu senzornog istraživanja.

(Ako vas zanima da saznate više o tome šta je “poziv za igru” i kako vam može pomoći da podstaknete dijete da se više igra samostalno, pridružite nam se u subotu, 18.5. u 13h na PorodicaFest-u koji i ove godine organizuju udruženje Roditelji i KreativaLab)

Dakle, ako dozvolite djetetu da na prihvatljiv način zadovolji prirodne potrebe, koje su u funkciji njegovog razvoja, manje su šanse da će pokušavati da ih zadovolji na neprihvatljiv način.

Ovo ne znači da i dalje nećete morati povremeno da govorite “ne”, ali vam može sačuvati puno energije, pomoći vam da razumijete koje aktivnosti su vašem djetetu potrebne kako bi se pravilno razvijalo. I na kraju, zasigurno može doprinijeti lakšoj komunikaciji i boljem odnosu izmedju vas i vašeg djeteta.

Podijelite:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *