Istaknuto, Roditeljstvo

Koji je vaš omiljeni izgovor da ne izadjete napolje?

Da vrijeme provedeno u prirodi nosi brojne dobrobiti, od emocionalnih do fizičkih, nije nikakva novost. I pored toga, izgleda da redovni izlazak na svjež vazduh nije na našoj listi prioriteta. 

Koji su najčešći izgovori?

Previše smo zauzeti. Preumorni smo. Previše je hladno ili vruće. Previše mokro, blatnjavo, dosadno… Djeca ne žele da izadju. Ne znamo šta da radimo u prirodi. Nemamo društvo. Nema prirode u najbližem okruženju. Previše je opasno. Predaleko je…

Znam. Sve to znam. I sama se suočavam sa gomilom izgovora svakodnevno. Medjutim, dozvolite mi da  podijelim sa vama nekoliko činjenica u pokušaju da vas nagovorim da ipak ustanete sa kauča/ostavite prljavo sudje/prestanete da skrolujete instagramom i danas izadjete napolje!

Čega bi zapravo trebalo da se plašimo?

Većina nas roditelja osjeća brojne strahove povodom odgajanja djece. Na primjer, strahove vezane za njihov uspjeh u budućnosti, strahove da li će se suočiti sa vršnjačkim nasiljem, strahove od prirodnih katastofa… Zapravo, toliko smo u strahu od različitih opasnosti koje “vrebaju iza svakog ćoška”, da previdjamo opasnosti koje su mnogo realističnije i sastavni dio naše svakodnevice:

  1. Gojaznost koja dolazi kao posljedica sjedećeg načina života. Šokantna je činjenica da se po prvi put u poslednja dva vijeka predvidja da će današnja djeca imati kraći životni vijek od njihovih roditelja, čemu u prvom redu doprinosti problem gojaznosti.
  2. Zavisnost od ekrana kao posljedica digitalnog doba. Djeca koja provode puno vremena pred ekranima imaju veće izglede da se suoče sa depresijom, brojnim fizičkim tegobama, gojaznošću, kao i da imaju kraći raspon pažnje nego bilo koja generacija do sada.
  3. Istraživanja pokazuju da su današnja djeca takodje i manje srećna. Vrijeme provedeno u igri je u opadanju proteklih decenija i ta činjenica ide pod ruku sa porastom depresije i anksioznosti kod mladih.

Pet razloga da izadjete iz kuće već danas

Lista razloga zbog kojih je dobro da uspostavite naviku redovnog boravka na vazduhu je beskrajna. Medjutim, dozvolite mi da vas podsjetim na barem pet razloga zašto bi to trebalo da uradite DANAS: 

  1. Vrijeme provedeno na otvorenom čini djecu fizički zdravijom. Na primjer, vani djeca spontano vježbaju balansiranje, preskakanje, trčanje, bacanje, hvatanje, ljuljanje… i na takav način vježbaju krupnu i finu motoriku. Takodje, poznato je da aktivnost na otvorenom čini kosti čvršćima, mišiće jačima i poboljšava imunitet. Osim toga, vrijeme provedeno na suncu je prirodan način da doprinesemo proizvodnji vitamina D, što znači – jače kosti i manja mogućnost razvijanja hroničnih bolesti.
  2. Boravak u prirodi doprinosi razvoju kognitivnih sposobnosti, socijalnih vještina i sveukupnom blagostanju.
  3. Boravak na svježem vazduhu snižava nivo stresa. Sigurna sam da ste i vi iskusili poboljšanje raspoloženja nakon izlaska iz zatvorenog prostora. 
  4. Djeca koja provode puno vremena vani imaju bolji vid na daljinu. Ovo je naročito važno za predškolce, koji puno uče kroz čula koja su u prirodi pobudjena. 
  5. Djeca koja se redovno igraju vani su više radoznala, samoinicijativna i imaju duži raspon pažnje i bolje razvijene socijalne vještine. Brojna istraživanja vezana za djecu sa poremećajem pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) pokazuju da oni medju njima koji provode značajnu količinu vremena vani pokazuju manje simptoma. 

Na kraju, vrijeme provedeno u prirodi ima brojne dobrobiti i za nas roditelje, snižava nivo stresa i čini da se osjećamo bolje.

Pa onda, KOJI JE VAŠ IZGOVOR DANAS da ne uzmete djete za ruku i odete u najbliži park?

Podijelite:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *